středa 23. října 2013

Tak ještě jednou k těm volbám...

Vždy jsem volil podle toho, které straně jsem věřil. A nehodlám s tím přestat.

Když se podívám na politickou scénu, není mnoho stran, které by toto moje kritérium splňovaly. KSČM a DSSS škrkám rovnou, podobně i ČSSD či SPOZ a LEV21 -- s nimi se vážně neshodnu snad na ničem.
Hned vzápětí k nim přibývají hnutí jako Úsvit, Hlavu vzhůru či Ano (ne, vážně jim nevěřím. Každému z trošku jiných důvodů, ale nevěřím ani jednomu).
Když se podívám na zbytek, vidím spoustu volebních stran/hnutí, u kterých mám pocit, že svou kandidaturu moc neřeší a jsou tam spíš pro efekt než co jiného. Do této skupiny patří Romská demokratická strana, Klub angažovaných nestraníků, Strana soukromníků ČR, Volte pravý blok (Cibulka), Občané 2011, Aktiv nez. občanů, Československá strana socialistická, Koruna česká, ale i hnutí Změna a letos Suverenita. Je možné, že se u některých z nich mýlím, ale zatím mě o tom vážně nepřesvědčili.

ODS, TOP09, Piráti, Zelení, Svobodní a KDU-ČSL. To jsou strany, které mi zatím zbyly.

TOP09 volit nebudu. Až příliš proevropská a z návrhů lidí jako pan Heger mi jde hlava kolem.

ODS také volit nebudu. Nějak jim nedokážu věřit, nevím čím to je... Program mají většinou pěkný, ale k čemu jim vlastně je? Nicméně, kdyby nebyla jiná možnost, asi bych jim dal šanci znovu. Jsou tam lidé, kterým ještě i celkem věřím (např. Kubera). Ale já jinou možnost mám.

Zelené jsou sice zajímavou volbou, ale z mého pohledu jsou nasměřovaní až příliš vlevo, tj. směrem státních regulací. Ale když nad tím tak přemýšlím, tak by mi v parlamentu ani nevadili. Některé myšlenky mají dost dobré.

KDU-ČSL je strana, u které nikdy nevím, na čem jsem. Proklamují křesťanské základy, něco z nich se jim občas objeví v programu... Ale zároveň se mi zdá, že jsou často schopni všechny své zásady zahodit a navíc neznám téměř žádné z jejich kandidátů. Za mě tentokrát také ne.

Piráti jsou zvláštní úkaz. Nepochybuji, že své teze většinou myslí upřímně, a nelze jim neuznat kus pravdy. Bohužel v ne-internetových kategoriích jsou často mimo -- viz jejich návrh základního příjmu. Další věcí, kterou mě dostali, je případ, kdy ve svém programu vydávali za realitu příběh, který reálným nebyl. Takže sorry hoši, tohle je na mě moc.

Poslední stranou jsou Svobodní. I na ní vidím spoustu chyb. Například občasnou aroganci a postoj, že jen oni vidí svět správně. S tím souvisí relativně malá ochota ke kompromisům. Přílišná radikálnost (vážně si myslí, že je možné stát změnit tak rychle?). A možná ještě něco, co mě teď nenapadlo.
Ale nic z toho nedokáže přebít to, že dle mne mají pravdu. Že státu je moc a chce to jej omezit. Že státní přerozdělování jde v konečném důsledku proti všem.
Stejně jako vždy budu volit nejlepší možnou volbu -- a tedy Svobodné.

PS: Doporučuji přečíst tyto dva blogy, Upevňoval jsem monopol moci od Davida Grundla a Volte hamburger od Martina Marxe. Za mne s nimi nelze než souhlasit.

2 komentáře:

  1. Jsem rad, ze jste si vybral Svobodne. Jen bych vas chtel ujistit, ze nikdo z nas neveri v radikalni zmenu statu. Nejlepe to ilustruje velmi konzervativni odhad Petra Macha, ze rozpocet bychom snizili zhruba o 100 miliard, tj. 1/14. Radi bychom videli vic, ale jsme realiste.

    Je otazkou, co lze jeste vnimat jako kompromis. To, co v poslednich dvou vladach predvadela ODS byl kompromis. Byl to dobry kompromis?

    OdpovědětVymazat
  2. Nebyl, o tom žádná. Možná se jen až moc bojím a vycházím z toho, že sleduji některé členy strany, kteří zrovna ochotou ke kompromisu jakéhokoli typu neoplývají. Ale věřím, že to Svobodní zvládnou, proto je taky budu volit ;)
    Možná je to jen můj pocit, ale 1/14 mi přijde poměrně hodně, alespoň když to beru v horizontu jednoho volebního období a max jednotek poslanců. V dlouhodobém hledisku samozřejmě beru i víc ;)

    PS: Tykej mi prosím... A doufám, že já tobě můžu taky.

    OdpovědětVymazat