pondělí 15. října 2012

Nevolím. Opravdu?

Je po volbách. Dopadly vcelku dle očekávání, tj. vítězstvím ČSSD a propadem ODS - ač alespoň já jsem neočekával pokles až tak výrazný. Další věc, kterou jsem úplně nepředvídal, je velký nárůst preferencí pro KSČM; na druhou stranu, dívám-li se zpětně, tak je to logické. Lidé jsou znechucení současnými stranami (nejenom vládními), a tak volí ty, kteří za sebou v posledních letech nemají žádný průšvih a zároveň byli dostatečně na očích. Jestli se  mi to líbí, to je věc druhá...

O tom jsem ovšem psát nechtěl. Jak už možná trošku napovídá nadpis, tentokrát to bude o těch, kteří se rozhodli nechodit k volbám. Nesvádím na ně vítězství sociální demokracie a komunistů - vždyť účast při minulých krajských volbách nebyla o mnoho větší. Jen bych chtěl popřemýšlet o tom, jestli to je opravdu tak, jak si myslí, a jestli opravdu nevolí.

Mluvíme samozřejmě o lidech, kteří se rozhodli nejít k volbám, případně hodit do urny prázdnou obálku. Myslím, že u většiny lidí to byl protest proti současné politické situaci, systému, krizi, nebo tak všemu dohromady. Je to jejich právo. Mohou tam svůj lístek hodit anebo jím mohou doma třeba zatopit, ať už z jakéhokoli důvodu.
Ale to, že nehodí lístek do urny, ještě neznamená, že nevolí. V současném systému totiž volí každý, kdo má více než 18 let, ať chce nebo ne. I kdyby lístek do urny hodil jediný člověk ze sta, stejně by volilo všech sto lidí, poněvadž v našem systému nezáleží na volební účasti. Jedinou věc, kterou způsobí člověk, který sám nejde k volbám, je to, že nechá ostatní, aby rozhodli, kam jeho hlas půjde. Vzdá se své výsady zvolit si svou cestu, svoji politickou stranu, a nechává to na ostatních. Oni rozhodnou. I za něj. Třeba při letošních volbách rozhodli, že většina jeho hlasu půjde k ČSSD.

A tak v konečném důsledku člověk, který k volbám nešel, volil stejně jako všichni ostatní. Jen možná trošku ztratil určité morální právo nadávat na politiky - vždyť jasně signalizuje, že mu na tom až tolik nesejde, že klidně nechá, aby za něj rozhodli ostatní. Tak jak teď může nadávat?

Jiná by situace byla, kdyby se nějak přihlíželo k volební účasti. Tj. kdyby se například za x procentní neúčast voličů snížila pravomoc voleného orgánu o oněch x procent. Takto to ale není a nemyslím si, že někdy bude.

Proto platí: Volil každý. Někdo sám, někdo se rozhodl, že nechá ostatní, aby volili za něj. Je to volba každého. Ale nikdo nemůže říct, že nevolil. V našem systému to jednoduše není možné.

Žádné komentáře:

Okomentovat